Κύθηρα – Παραλίες – Πληροφορίες – Εκδρομές – Χωριά – Ιστορία
Κύθηρα η γενέτειρα της Θεάς Αφροδίτης
Τα Κύθηρα σήμερα αποτελούν ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αφού τα τελευταία χρόνια αρκετοί επισκέπτες ανακαλύπτουν το νησί, όμως η ανάπτυξη δεν έχει αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του και την “αύρα” που αποπνέει. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει καλή υποδομή σε καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες και τουριστικά καταστήματα, ωστόσο το μεγάλο προσόν των Κυθήρων είναι ότι απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και ενδιαφερόντων, καθώς παρουσιάζουν πολύπλευρο ενδιαφέρον.
Παραλίες για όλα τα γούστα, πολύκοσμες ή απόμερες, δυνατότητες νυχτερινής διασκέδασης για τους πιο . . .ανήσυχους, ιστορικά μνημεία, ιερά προσκυνήματα, όμορφες εξοχές, παραδοσιακά χωριά περιμένουν τον τουρίστα να τα γνωρίσει και του παρέχουν τη δυνατότητα να δώσει στις διακοπές του το νόημα που εκείνος θέλει. Εαν είστε λάτρης της ιστορίας και της λαογραφίας θα βρείτε πολλές πληροφορίες για το νησί εδώ . Έντυπο τουριστικό οδηγό αλλά και βοηθήματα σχετικά με τις παραλίες των Κυθήρων μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από την ιστοσελίδα του Δήμου Κυθήρων εδώ.
Κύθηρα, το νησί της Αφροδίτης
Περιηγηθείτε λοιπόν στο νησί της Αφροδίτης και νιώστε την εμπειρία που θα σας προσφέρει η ανακάλυψη. Ακολουθεί ένα σύντομο οδοιπορικό στο νησί που θα σας κατατοπίσει για τα σημαντικότερα αξιοθέατά του. Στη χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, θα απολαύσετε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τοπία της Ελλάδας: τα κατάλευκα σπίτια αγκαλιάζουν το βράχο όπου δεσπόζει επιβλητικά το κάστρο, ενώ χαμηλά, στα πόδια της Χώρας, “ξεκουράζεται” το επίνειό της, το γραφικό Καψάλι με τις συνεχόμενες παραλίες. Περπατήστε στα σοκάκια του οικισμού και θα ανακαλύψετε την καλαισθησία της λιτής, νησιώτικης αρχιτεκτονικής, επισκεφτείτε τις εκκλησίες του, ενώ σίγουρα μία ανάβαση προς το κάστρο είναι ιδιαίτερα δελεαστική για τον επισκέπτη, του οποίου η φωτογραφική μηχανή θα …”πάρει φωτιά”. Απολαύστε τον καφέ σας σε κάποιο από τα καταστήματα της Χώρας και νοιώστε την ιδιαίτερη αύρα που αποπνέει το Τσιρίγο. Για κολύμπι προσφέρεται το κοντινό Καψάλι όπου υπάρχει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή με καταλύματα και μαγαζιά κάθε είδους.
Χωριά των Κυθήρων και παραλίες
Ανατολικά της Χώρας στην περιοχή του Καλάμου, θα συναντήσετε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Η Φυρή ‘Αμμος είναι μία αχανής αμμουδιά με κοκκινωπή άμμο που θα σας εντυπωσιάσει, ενώ στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, σας περιμένει ο Χαλκός και η Βρουλέα.
Στη θέση Σπηλίες του Καλάμου μπορείτε να επισκεφτείτε το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στο οποίο βρέθηκαν τα αρχαιότερα αγγεία του νησιού που ανήκουν στην Νεότερη Νεολιθική Περίοδο, δηλ. την 5η χιλιετία π.Χ.
Ανηφορίζοντας από την πρωτεύουσα του νησιού προς το εσωτερικό συναντά κανείς το Λιβάδι, ένα χωριό με σημαντική κίνηση που οφείλει το όνομά του στα τριγύρω καταπράσινα λιβάδια. Στο χωριό και στο ναό της Ανάληψης λειτουργεί Βυζαντινό Μουσείο όπου εκτίθενται έργα τέχνης της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Σε κοντινή απόσταση, ανατολικά, θα δείτε το Κατούνι με το περίφημο πέτρινο γεφύρι που κατασκευάστηκε επί αγγλοκρατίας και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την αρχιτεκτονική του. Από το Λιβάδι ξεκινά και ο δρόμος που οδηγεί στα νοτιοδυτικά παράλια και την όμορφη παραλία Μελιδόνι με τα συνήθως ήσυχα νερά. Στη συνέχεια θα φτάσετε στα Κοντολιάνικα και από εκεί ακολουθήστε το δρόμο ανατολικά προς την απλωτή αμμουδιά της Κομπονάδας. Είναι πολύ κοντά στη Φυρή ‘Αμμο, αλλά το δύσβατο του εδάφους δεν επιτρέπει άμεση σύνδεση από ξηράς. Βορειότερα, βρίσκονται οι Καρβουνάδες, ένα χωριό με μεγάλη εμπορική κίνηση και παραγωγή ντόπιων προϊόντων και βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο κέντρο περίπου των Κυθήρων.
Κοντά στα Φράτσια υπάρχει το μνημείο – σύμβολο του απόδημου Τσιριγώτη, αφιερωμένο στους πολυπληθείς Κυθήριους της διασποράς που βοηθούν ποικιλοτρόπως το νησί. Ένα από τα ωραιότερα χωριά του Τσιρίγου είναι ο Μυλοπόταμος που βρίσκεται στο μέσω της δυτικής πλευράς και οφείλει το όνομά του, στους πολλούς νερόμυλους που υπήρχαν εκεί. Η περιοχή διακρίνεται για τη βλάστησή της και τα πολλά νερά καθώς και για την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Αξίζει να δει κανείς το ενετικό κάστρο με τις όμορφες εκκλησίες του και να ζήσει στιγμές γαλήνης στην πλατεία του χωριού κάτω από τη σκιά των πλατάνων.
Επισκεφτείτε τον Ποταμό και το παζάρι του
Πηγαίνοντας προς τον Ποταμό, επισκεφτείτε τα Λογοθετιάνικα (λίγο αριστερά από τον κεντρικό δρόμο) απ’ όπου έχετε πρόσβαση προς την ακτή του Λυκοδήμου με αμμουδιά που περιτριγυρίζεται από απόκρημνα βράχια. Λίγο βορειότερα, σας υποδέχεται ο Ποταμός, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού με έντονη εμπορική κίνηση. Αποτελεί σημαντικό κέντρο για τα Κύθηρα, αφού εδώ βρίσκει κανείς ότι και σε μία μικρή πόλη, ενώ φιλοξενεί και δύο σπουδαία για το νησί ιδρύματα, το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο. Χαρακτηριστικό του νησιού είναι το παζάρι που γίνεται κάθε Κυριακή εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην κεντρική πλατεία. Διακινούνται ποικίλα προϊόντα μέσα σε μία ζωηρή ατμόσφαιρα και δίνεται η δυνατότητα στους ντόπιους για συνάντηση και περίπατο. Κατηφορίζοντας προς την Αγ. Πελαγία θα συναντήσετε μία τοποθεσία που λέγεται “Τόπος δακρίων χαράς και λύπης” και είναι συνυφασμένη με τα έντονα συναισθήματα των Τσιριγωτών όταν έφευγαν για την ξενιτιά (εξ ου και τα δάκρυα λύπης) και όταν επέστρεφαν απ’ αυτήν (γι’ αυτό και τα δάκρυα χαράς).
Επίνειο του Ποταμού και επίσης μεγάλο λιμάνι των Κυθήρων είναι η Αγία Πελαγία. Η Αγία Πελαγία συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές χάρη στις ωραίες παραλίες της περιοχής και μπορεί να παράσχει καλές υπηρεσίες στον επισκέπτη, καθώς υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες και τουριστικά μαγαζιά. Όμορφες είναι οι γύρω παραλίες: Φυρή ‘Αμμος (η δεύτερη με το όνομα αυτό στα Κύθηρα), Αγία Πατρικία.
Επισκεφτείτε τον καταρράκτη της Φόνισσας
Επιβάλλεται ασφαλώς μια επίσκεψη στη Φόνισσα, μία ειδυλλιακή τοποθεσία με καταρράκτη, οργιώδη βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με πλούσιο διάκοσμο από σταλαγμίτες και σταλακτίτες που κατατάσσεται ανάμεσα στα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας. Μπάνιο μπορεί κανείς να κάνει, στον κοντινό Λιμνιώνα. Τα Μητάτα είναι ένα από τα παλιότερα χωριά του νησιού, αφού αναφέρονται σε κείμενα του 1120 περίπου. Το όνομά τους προέρχεται ετυμολογικά, σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη άποψη, από την ομηρική λέξη “μήλα” (γιδότοπος, βοσκότοπος) που με το πέρασμα των αιώνων υπέστη παραφθορά και καταλήξαμε στην ονομασία Μητάτα.
Το χωριό έχει να επιδείξει ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον με την κατάφυτη ρεματιά που ανοίγεται στα πόδια του. Η περιοχή είναι πολύ εύφορη και φημισμένη για τα νόστιμα φρούτα της. Αν βρεθείτε στο νησί τον Αύγουστο, μπορείτε να απολαύσετε το τσιριγώτικο κρασί δωρεάν, αφού στα Μητάτα διοργανώνεται σε ετήσια βάση η γιορτή κρασιού. Αξίζει μία επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου καθώς και στο λεγόμενο “κρυφό σχολειό”, ένα μικρό, αθέατο εκκλησάκι που βρίσκεται σε μία τρύπα, κάτω ακριβώς από τον ‘Αγιο Γεώργιο. Ο Αυλέμονας, στο μέσο της ανατολικής ακτής, διαθέτει ένα ιδιαίτερα ασφαλές μικρό λιμάνι και φημίζεται για την καθαρή του θάλασσα και τα φρέσκα ψάρια του, που σερβίρονται ως κύριο έδεσμα στις ταβέρνες της περιοχής. Ονομάστηκε έτσι μάλλον από το αυλακοειδές σχήμα και το μεγάλο βάθος του λιμανιού του, ενώ το αρχαίο του όνομα ήταν Φοινίκιος Λιμήν. Σε μικρή απόσταση από τον Αυλέμονα βρίσκεται η μικρή αλλά πανέμορφη παραλία του Καλαδιού. Ο επισκέπτης θα συναντήσει κάποιες δυσκολίες στην πρόσβαση, αφού θα πρέπει να διανύσει λίγα χιλιόμετρα σε χωματόδρομο και να κατέβει 100 σκαλιά, ωστόσο τα διάφανα νερά θα αποζημιώσουν όποιον θελήσει να κολυμπήσει στο Καλαδί που αποκαλείται και “στέκι των ερωτευμένων”..
Λίγο πριν το Καλαδί βρίσκεται η περιοχή της Σκάνδειας, αρχαίο λιμάνι του νησιού με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Το Διακόφτι αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου για το νησί, καθώς εδώ προσεγγίζει το πλοίο της γραμμής από Πειραιά, Γύθειο και Νεάπολη Λακωνίας απ’ όπου πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια απο και προς τα Κύθηρα. Ο οικισμός αναπτύσσεται μετά την κατασκευή του λιμανιού και έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μία όμορφη παραλία με ψιλή άμμο και καθαρά νερά. Στα περίχωρα του οικισμού βρίσκεται η σπηλιά της Χουστής. Δεν έχει φυσικό διάκοσμο, ωστόσο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, επειδή, όπως διαπιστώθηκε, κατοικούν από την πρώιμη εποχή του Χαλκού, ενώ βρέθηκαν και διάφορα αντικείμενα, κυρίως αφιερώματα.
Κατευθυνόμενοι από την άλλη πλευρά του νησιού, θα συναντήσετε τα γραφικά Κυπριωτιανικά, Αλοιζιανικά, Καστρισιανικά, Φριλιγκιάνικα και θα φτάσετε στα Αρωνιάδικα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία. Ελάχιστα βορειότερα θα βρεθείτε στις Πιτσινάδες, ένα χωριό με σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα περισσότερα από τα οποία όμως στέκουν ερειπωμένα. Παρά ταύτα, ο οικισμός τα τελευταία χρόνια αναβιώνει, αφού πολλά κτίσματα αναστηλώνονται ακολουθώντας τη παραδοσιακή γραμμή.
Η καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας
Επιβεβλημένη είναι μια επίσκεψη στη ερειπωμένη καστροπολιτεία της Παλιόχωρας, στα ανατολικά του Ποταμού. Είναι αναρίθμητες οι ιστορίες και οι θρύλοι που συνοδεύουν τη μεσαιωνική αυτή πρωτεύουσα του νησιού και σχετίζονται κυρίως με την τραγική εποχή της καταστροφής της από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα. Σήμερα προκαλεί δέος με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αναδίδει, σκαρφαλωμένη πάνω στα απόκρημνα βράχια, και εξάπτει τη φαντασία, μεταφέροντας τον επισκέπτη σε άλλες εποχές με τη μυστηριακή της γοητεία. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν πολυάριθμες εκκλησίες, από τις οποίες σώζονται μερικές στις μέρες μας.
Ο Καραβάς αποτελεί το βορειότερο χωριό των Κυθήρων και απλώνεται σε χαμηλούς λόφους, περιτριγυρισμένος από πυκνή βλάστηση και πολλά νερά. Το μάτι του περιηγητή χάνεται στο καταπράσινο σκηνικό, ενώ το χωριό αυτό μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για γνωριμία με τις βόρειες ακτές του Τσιρίγου όπου δεσπόζει η αμμουδερή, εκτενής παραλία της Πλατιάς ‘Αμμου με τα πεντακάθαρα νερά. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε το μπάνιο σας στους Φούρνους, μια παραλία που θα αγαπήσετε.